Deze site maakt gebruik van cookies om het beste gebruikersgemak te garanderen.

Weer even een stukje er aan toegevoegd.
Ik zet hieronder even het toegevoegde stukje neer, het eerste stukje staat hierboven.
.

28-02-2016
Oké het HP filter.
Laat ik beginnen met een grafiek met daarin de HP-filterlijn weergegeven met als parameter 5.
Grafiek 19

http://www.jstas.com/Trend18.png
.
De rode lijn in bovenstaande grafiek is de HP filterlijn, en laten we eerlijk zijn ... dit is toch wel -de droom- van elke trader!
De lijn geeft de trend aan en wanneer u goed kijkt is die lijn af en toe zelfs helderziend, net voordat de trend draait draait de filterlijn al een koersbar of meer eerder.
Een indicator die helderziend is .. het kriebelt alweer in mijn nek ...
Laten we eerst eens even naar de instel parameter kijken die in bovenstaande grafiek op de waarde 5 is ingesteld.
Wie als tussendoortje even de publicatie -Business Cycles, Trend elimination, and the HP filter- (uitgegeven door P.C.B. Phillips end S. Jin van Juni-2015 van The Yale University)  heeft door gelezen voor het slapen gaan weet dat de parameter voor het HP filter een instelwaarde heeft afhankelijk van de frequentie.
Voor jaar data staat volgens die publicatie deze instelwaarde als beste op 6,25.
Wanneer daarna de frequentie (beschikbare data in een tijdtermijn) oploopt, moet deze instelwaarde met een vierde macht worden verhoogt.
Voor kwartaal data wordt dat dan vier tot de vierde macht maal 6,25 --> 1.600.
Voor week data wordt dat dan 52 tot de vierde macht maal 6,25 --> 45.697.600.
Grafiek 19 moet dus met een instel waarde weergegeven worden van 45.697.600 in plaats van 5.
Dat ziet u dan in grafiek 20 hieronder.
Grafiek 20:

http://www.jstas.com/Trend19.png
.
In grafiek 20 ziet u de HP filterlijn in de koersgrafiek weergegeven waarbij voor de parameter van het HP filter de waarde 45.697.600 is toegepast.
Een mooie curve toch?
De opgaande lijn geeft keurig de uptrend aan.
Grafiek 20 loopt tot en met 4-12-2015.
In het koersinformatie venster in de grafiek ziet u dat de slotwaarde van de AEX op dat moment 446,39 was en de HP filterlijn had op 4-12-2015 de waarde 454,4398 (in het venster aangeduid als MA).
Laten we de koers even verder lopen tot en met vandaag, 27-02-2016, dat is ruwweg 11-12 koerscandles verder in deze weekgrafiek.
Grafiek 21:

http://www.jstas.com/Trend20.png
.
U ziet dezelfde prachtige curve in de grafiek.
Let u echter eens op het venstertje met de koersinformatie, deze staat ook nu weer op 4-12-2015, net als in de vorige grafiek.
De waarde voor de HP filterlijn staat nu op 447,37 op 4-12-2015.
In grafiek 20 stond die echter op 454,44.
De lijn is dus in 12 weken tijd gewoon 7 punten opgeschoven op de datum 4-12-2015; ook de rest van de lijn is van plaats gewijzigd.
Wat we hier zien is fitting van de curve, ofwel curve-fitting, het achteraf aanpassen van de lijn zodat ie op dit moment weer zo goed als mogelijk is verloopt.
Dit houdt ook in dat de waarde die deze lijn vandaag aangeeft in de grafiek, over een bepaalde tijd op een totaal andere waarde kan liggen.
Banden berekent op deze indicator hebben dan ook weinig waarde, of het nu deviatie banden of confidence banden zijn (zie werkstuk van D.E. Giles van de University of Victoria dd. April-2012), de eindwaarde (de waarde van vandaag) zoals dat in de literatuur wordt genoemd van het HP filter zijn niet bruikbaar, bij elke nieuwe koersgegevens wordt deze waarde, net als de overige waarden van deze lijn opnieuw berekend en aangepast.
Het is een prachtig filter, voor langere termijn data, maar niet bruikbaar in mijn opinie voor de kortere termijn waarop wij vaak werken.
Het filter is dan ook ontwikkeld voor langere termijn data.
Waarom laat ik dit filter dan hier toch even zien.
Wel, de oorzaak ligt in ervaringen van mij uit het verleden, waarbij ik ook nu nog vaak zie dat -de fout- van destijds nog vaak wordt toegepast.
Ik zal het even toelichten.
Ruwweg 15 jaar geleden had ik een programma gekocht (zonde van m'n centen) wat op het moment van initialisatie naar voren kwam met die indicator die met de dan gegeven instelling het perfecte resultaat opleverde.
Je ogen rolden bijna uit je hoofd, de resultaten waren subliem, hoe eenvoudig kon beleggen met TA toch zijn.
De week erna ging je met de gegeven indicator en parameters aan de slag, maar helaas .. ergens ging er iets mis, je centen was je kwijt.
Programma opnieuw laten draaien, en ja hoor daar was -je fout- het programma kwam met een andere indicator en bijbehorende instelwaarden die je had moeten gebruiken, en liet tevens even zien wat voor geweldige resultaten je daarmee had kunnen behalen.
Kan gebeuren denk je dan, nieuwe indicator met aanbevolen instellingen... en u raadt het al ... weer niks!
Programma opnieuw laten draaien, weer andere indicator, weer andere instellingen, en het drama gaat maar door!
Om kort te gaan, de Firma die het ontwikkelde heeft kennelijk volgens het programma gehandeld, het is al jaren stil vanaf die kant ....
Wat het programma deed was wat men noemt -curve-fitting- het achteraf berekenen wat in het verleden het beste was geweest.
Let wel: curve fitting is dodelijk voor uw portefeuille wanneer u daarop handelt, het is leuk voor de borrelpraat achteraf, ook leuk voor grafiekjes achteraf, maar je kan er in de dagelijkse praktijk weinig mee!
Wie de software -code van het HP filter bestudeert zal zien dat deze ook aan curve-fitting doet, wat ik dan ook heb geprobeerd te laten zien in grafiek 20 en 21.
Voor het aangeven van de trend is het HP filter wellicht wel bruikbaar (met de juiste instelling) ; andere toepassingen (zoals bands) moet u daarbij links laten liggen, ze veranderen steeds van plaats.
Ik herhaal daarom nog even wat ik hierboven onder grafiek 5 al vertelde:
[i][color=#0000FF]Voor dat je wat voor indicator dan ook ergens voor wil gebruiken, moet je je verdiepen in wat hij weergeeft, meet,doet.[/color][/i]
..
Zo, de kop is er af met dit eerste verhaaltje over - De Trend-.
Voor het schrijven van bovenstaand verhaaltje heb ik gebruik gemaakt van een stukje zelf geschreven programma -code voor TA-script.
U kunt dat downloaden vanaf het ta-script forum in de Gann topic of via de link: http://www.jstas.com/Regressie-proef.tas
Reacties op bovenstaand stukjes mogen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of liever nog gewoon in de topic of het forum waarin u dit leest.
Wanneer u stukjes uit deze proef indicator als zelfstandige indicator wilt zien, vermeld dat dan even.
.
Stay Tuned, er komt nog veel meer dit jaar .........
.

http://www.jstas.com/Trend21.png
.
Het artikel is ook te lezen via de link: http://www.jstas.com/winstgevend_handelen.htm
.