TA, FA, of BV.
Mooi artikel Fred, wat het laatste gedeelte betreft kan ik zeggen dat ik in mijn schooltijd geïndoctrineerd ben van BV, in feite was het GBV. Mijn leraar chemie heeft dit tientallen keren aangehaald.
Gebruik nu eens uw gezond BV.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
- Zigo
Over FA heb ik een afwijkende mening. Hierbij gaat het mi niet om vast te stellen of een aandeel omhoog of omlaag gaat - maar juist of je aan de hand van financiële ratios kan vaststellen of er een meer dan redelijke kans bestaat dat het aandeel de markt kan verslaan (excessieve returns). In perioden van marktdaling minder daalt en in perioden van stijging het meer stijgt. Via het gebruik van kwantitatieve methodieken kun je obv het verleden die factoren bepalen die de meeste kans maken om een beter dan gemiddeld marktrendement.
Via deze methode kun je een short list van aandelen samenstellen. De TA kan je dan helpen om een goed instap moment te kiezen.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
- Fred
- Onderwerp Auteur
Een vraag: ben jij dezelfde Fred als die het op een andere site van C destijds (2 jaar geleden) steeds had over beestjes, m.n. de haas en (volgens mijn herinnering) marmot?
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
- ArnoB
TA, FA of BV?
Ik zat weer eens even te denken en wat mij opviel was:
- Er zijn mensen die bij TA (Technische Analyse) zweren
- Er zijn mensen die bij FA (Fundamentele Analyse) zweren
- En tenslotte is er nog zo’n gek als ik ben die op BV handelt
Dus rijst de vraag wat is handig? Laat ik eerst stellen dat ik zelf noch een fervent aanhanger van TA, noch van FA ben. Ook ben ik er niet echt tegen, ze hebben soms zeker hun nut. De reden is simpel: n.m.m. zijn beiden eigenlijk gedeeltelijk verouderd. Op zich logisch, want ze zijn ontstaan in de tijd dat je nog in de krant las wat de beurs de vorige dag had gedaan, dat er nog geen computerhandel was en dat een particulier niet in opties of futures handelde. Ook bestonden er geen derivaten zoals cfd’s, turbo’s speeders etc. etc.
TA is gebaseerd op het gedrag van beleggers en voorspelt daarmee aan de hand van het verleden min of meer de toekomst. Er wordt n.m.m. alleen geen rekening mee gehouden dat er nog maar weinig particuliere beleggers op de beurs zijn heden ten dage en dat TA (indertijd bedoeld voor aandelen) tegenwoordig meestal gebruikt wordt voor derivaten. Verder is het gedrag van een computer voorspellen iets anders dan dat van mensen met al hun emoties. Kortom de beurs is erg veranderd in de loop van de laatste 30 jaar. Is TA daarom niet meer bruikbaar? Ja nog wel, maar met mate. Daarom werken bepaalde patronen soms veel beter nu en andere vaak nog maar zelden.
Het is daarom ook belangrijk om te begrijpen hoe die patronen ontstaan. Een bearvlag werkt tegenwoordig prima. In feite is het een soort kettingbrief. Computers kopen en verkopen ietsje hoger, dan stappen ze uit en daalt het. Echter ietsje hoger stappen ze weer in en ietsje hoger ook weer uit. Zo krijg je een zaagtand omhoog op korte termijn en net als bij een kettingbrief stappen de organisatoren op een gegeven moment uit en blijft de rest achter met een daling. Het gekke is echter dat als we over een wat langere termijn zoiets zien men over een trendkanaal praat en de zaak niet meer op gaat. Kijk b.v. maar eens bij Ad Nooten, een TA-er van de oude stempel met veel kennis en iemand waar ik veel waardering voor heb. Hoe vaak is hij niet verbaast dat zijn patronen niet meer kloppen? Valse uitbraken omhoog en omlaag bij de vleet, SHS (Schouder-Hoofd-Schouder) en omgekeerde SHS patronen die terug gedraaid worden…… En zo kan ik nog even doorgaan.
FA, vroeger de maatstaf om aandelen te kopen of verkopen aan de hand van de resultaten van het bedrijf, nieuws over de economie, omzet en winst. Ook dat is achterhaald. Door QE en andere praktijken stijgt de beurs vaak op slechte cijfers en daalt hij op goede. Aandelen van bedrijven die geen winst maken stijgen als een raket. Aandelen van solide bedrijven die jaar in jaar uit een mooie winst maken blijven ver achter.
Het nieuws zit al in de koersen verwerkt hoor je vaak. Dat klopt grotendeels. Echter het nieuws wat ik vandaag over de invloed van het conflict in Oekraïne op nieuwsnu.nl las blijkbaar nog niet. We zien bij het bekend worden van economische cijfers, vooral uit de US, vaak een spike up of down, alleen is dat meestal overshoot en reageren de computers bij een spike up door direct te verkopen en andersom. Oftewel er is vrijwel niet op te handelen of je moet al voor het nieuws een overdreven gunstige order hebben ingelegd en profiteren van een bestensorder. Soms lukt dit inderdaad wegens de grote spread op dat moment.
Tenslotte de buy en sell adviezen van de banken nog. Handel maar tegengesteld, want hun belangen liggen totaal tegengesteld. En dat is niet omdat ik dat denk, maar omdat ik het uit ervaring weet. Ik heb er zelf bijgezeten een aantal dagen op het hoofdkantoor van een grootbank. Zij geven een buy advies af internationaal en aan hun klanten op het moment dat zij van aandelen af willen en een sell advies als zij ze zelf goedkoop in willen kopen. Logisch zij hebben ongestraft alle voorkennis in huis. Zij zien alle cijfers van een bedrijf voor ze gepubliceerd worden en zij weten weken tevoren of ze een lening aan een bedrijf toekennen/verlengen of juist niet.
Daarom ben ik tenslotte bij BV geraakt. Een beetje TA, een beetje FA en een beetje nieuws. Daar je boerenverstand (= BV) op loslaten en voila. De enige zekerheden in het leven buiten de dood, de belasting en de geldontwaarding door inflatie, is dat opties tijdswaarde kennen en dat die er uit loopt. Dus daarom hou ik mij in tijden als deze maar hoofdzakelijk aan het schrijven van opties en handel ik nog maar weinig short of long momenteel. Op deze manier denk ik toch een leuk rendement te kunnen maken in deze lastige tijden.
Alle kritiek is uiteraard welkom en het schieten van gaten in het verhaal wordt gewaardeerd. ;)))
Please Inloggen or Maak een account aan to join the conversation.
- Fred
- Onderwerp Auteur